Wegański ser to świetny dodatek do kanapek, sałatek i przegryzek.
W wersji rzadszej jako dip, w wersji bardziej stałej można go kroić.
Po zamrożeniu można go też zetrzeć do zapiekanek.
W wykonaniu prosty i szybki, więc do dzieła!
Pyyyszny ;)
Potrzebujemy:
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
- ok. 1/3 szkl. wody
- szczypta chilli
- sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy na lekko osolonej wodzie do miękkości. Można je nawet lekko rozgotować. Odcedzamy i jeszcze ciepłe blendujemy z pozostałymi składnikami. Wodę dolewamy stopniowo. W zależności od tego, czy chcemy uzyskać konsystencję dipu czy bardziej twardą, manewrujemy ilością wody. Można podawać na ciepło i zimno :)
Wow nigdy się z nim nie spotkałam ale musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest mega giga pyszny - polecam <3
OdpowiedzUsuń