PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 9 kwietnia 2014

Budyń z kaszy jaglanej.

Nie da się ukryć, że ostatnio w naszej kuchni kasza jaglana rządzi:)
Po części sprawcą jest niewielkich rozmiarów człowieczek. 
Niedługo kończy on bowiem pół roku, więc zaczynamy rozszerzać jego dietę.
Przejrzałam kaszki dla niemowląt dostępne na rynku. Cukier, i cukier, i cukier... 
Nic innego nie pozostało więc, jak tylko wziąć sprawy w swoje ręce:)

 Pierwsza poszła na stół  kasza jaglana oczywiście:) 
Nieco rozgotowana i ...dla odpowiedniej dla bezzębnej, uczącej się jeść istoty, konsystencji  - zblendowana porządnie. Tak oto powstał budyń.
Młody  spożywa ze startym jabłuszkiem, natomiast starsza siostra załapała się na budyń o smaku czekoladowym - oczywiście!:)
Zniknął w mgnieniu oka:)





Potrzebujemy:
- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej (bez soli, najlepiej jeszcze ciepłej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- maleńka szczypta soli

Wszystkie składniki blendujemy z odrobiną wody (dolewamy stopniowo, aby budyń nie był zbyt rzadki). I tyle - gotowe. Wystarczy schłodzić.
Cukier można  zastąpić zblendowanymi daktylami, byłoby smaczniej i zdrowiej. 
Niestety nie miałam akurat -  next time...;)

* Odpowiednia konsystencja powstaje tylko w blenderze. Próbowałam też nakładką do miksera, ale nie jest sobie ona w stanie poradzić z drobną kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz