PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 11 listopada 2016

Muffinki czekoladowe na mące kokosowej.

Coś słodkiego, czekoladowego i zdrowego.
Oczywiście, że się da.
Idealna przekąska dla dzieciaków... i nie tylko.
Gluten free.

Przepis jest prosty i szybki. Idealny na weekendowe pieczenie z dzieciakami.
Nasze pociechy zajęły się głównie ozdabianiem babeczek i bardzo szybko przeszły do konsumpcji ;)
Udało się uchwycić kilka chwil :)




Potrzebujemy:
- 250g mąki kokosowej (u mnie ekologiczna Biolife)
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki karobu (ew, kakao)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W pierwszej kolejności rozdrabniamy banany i mieszamy z cukrem. Dodajemy resztę mokrych składników i mieszamy. Później idą suche. Mąka kokosowa absorbuje niezwykle dużo płynu. Masa będzie dosyć gęsta, do nakładania łyżką. Przekładamy ją do papilotek na babeczki. Nie wyrosną zbyt dużo. Piec w temp. 175 stopni ok 30 min. /z termoobiegiem/.
Muffinek  ozdobiony bitą śmietaną z mleka kokosowego i cukru pudru, oprószony kakaem.









1 komentarz:

  1. Super! :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń