PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 19 grudnia 2013

Pasta z czerwonej soczewicy.

Pasta z czerwonej soczewicy świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa.
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu. 
Moja wersja nie jest zblendowana, ale jeśli wolicie na gładko - czemu nie?;)


Potrzebujemy:
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka słonecznika
- łyżka siemienia
- łyżka sezamu
- łyżka płatków owsianych błyskawicznych
- sól, pieprz, papryka słodka
- szczypta kminku (kto nie lubi - pomija)

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepsza jest, gdy postoi trochę w lodówce, aby smaki połączyły się. Idealna na chlebek śródziemnomorski (Lidl) :)

2 komentarze:

  1. Mam pytanie odnośnie płatków owsianych. Czy trzeba je wcześniej namoczyć/ugotować, czy dodajemy suche do pasty?

    OdpowiedzUsuń