Pasta z czerwonej soczewicy świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa.
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu.
Moja wersja nie jest zblendowana, ale jeśli wolicie na gładko - czemu nie?;)
Potrzebujemy:
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka słonecznika
- łyżka siemienia
- łyżka sezamu
- łyżka płatków owsianych błyskawicznych
- sól, pieprz, papryka słodka
- szczypta kminku (kto nie lubi - pomija)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepsza jest, gdy postoi trochę w lodówce, aby smaki połączyły się. Idealna na chlebek śródziemnomorski (Lidl) :)
Mam pytanie odnośnie płatków owsianych. Czy trzeba je wcześniej namoczyć/ugotować, czy dodajemy suche do pasty?
OdpowiedzUsuńJa dodaję suche, pozdrawiam :)
Usuń