PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

poniedziałek, 7 listopada 2016

Wegański ser z ziemniaka.

Wegański ser to świetny dodatek do kanapek, sałatek i przegryzek.
W wersji rzadszej jako dip, w wersji bardziej stałej można go kroić. 
Po zamrożeniu można go też zetrzeć do zapiekanek.
W wykonaniu prosty i szybki, więc do dzieła!
Pyyyszny ;)





Potrzebujemy:
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
- ok. 1/3 szkl. wody
- szczypta chilli
- sól

Ziemniaki obieramy i gotujemy na lekko osolonej wodzie do miękkości. Można je nawet lekko rozgotować. Odcedzamy i jeszcze ciepłe blendujemy z pozostałymi składnikami. Wodę dolewamy stopniowo. W zależności od tego, czy chcemy uzyskać konsystencję dipu czy bardziej twardą, manewrujemy ilością wody. Można podawać na ciepło i zimno :)





2 komentarze:

  1. Wow nigdy się z nim nie spotkałam ale musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest mega giga pyszny - polecam <3

    OdpowiedzUsuń