PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 12 lutego 2015

Zupa z soczewicą, bakłażanem i cukinią /5 PRZEMIAN/

Wpadłam!
Po uszy:)
Gotuję, i gotuję, i gotuję.
Cudowne zupy - idealne na zimowy czas.
Niewiarygodne, jak prosto można wydobyć smak z warzyw.
Uwielbiam i polecam :)

Najczęściej korzystam z książki Beaty Pawlikowskiej
MOJE ZDROWE PRZEPISY
Sycące, proste,wegańskie!

 Do przepisów dań warzywnych często dolewam więcej wody.
Powstają gęste zupy.
Oto przykład:)

Zupa z soczewicą, bakłażanem  i cukinią


Potrzebujemy:
- 6 łyżek zielonej soczewicy
- 1 bakłażan
- pół cukinii
- pomidor
- marchew
- pietruszka 
- seler
- natka pietruszki
- pół łyżeczki curry,kurkumy
- 2 plastry świeżego imbiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- sól himalajska 

O - zagotuj 2 szklanki wody
Z - dodaj umyte i pokrojone seler, pietruszkę i marchew (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
M - dodaj liście laurowe, pieprz, ziele, imbir i curry   (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
W -  dodaj łyżeczkę soli i soczewicę (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
D - dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną natkę (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
O - dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, aby zmieściły się w niej cukinia i bakłażan  (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
Z - dodaj pokrojone w plastry cukinię i bakłażana
Wymieszaj i gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. pół godz.)
 
 


3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Tyle składników ! Zupa na pewno musi być bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skład zupy jest absolutnie w moim guście :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt - zupa jest wyjątkowa - nic tylko gotować! :)

    OdpowiedzUsuń