PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 23 stycznia 2015

Szpinakowy tort naleśnikowy.

Dzisiaj pyszne, sycące danie wegetariańskie.
Oczywiście jak najbardziej wykonalne w wersji wegańskiej.
Uwielbiamy!


Potrzebujemy:
NALEŚNIKI:
- mąka pszenna graham
- mleko
- woda
- jajko
- curry
- sól (używam himalajskiej)

FARSZ:
- świeży szpinak młody (opakowanie)
- pomidory suszone w oleju
- słonecznik
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku
- sól, chilli, pieprz kolorowy
- ser żółty wędzony 

Zaczynamy od przygotowania naleśników. Mieszamy wszystkie składniki - 0,5 szkl. mleka, 1,5 szkl. wody, pół łyżeczki soli i łyżeczka curry, jajko i mąka. Mąka oczywiście "na oko":) Najlepiej mieć ok. 8-10 sztuk naleśników.
Na patelni rozgrzewamy olej spod suszonych pomidorów (ok 3 łyżki) i przesmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Szpinak myjemy, siekamy niezbyt drobno i dodajemy. Smażymy ok. 3 minuty. Następnie wrzucamy posiekane pomidory - ok. 6 sztuk. Słonecznik (2 porządne garści) prażymy na suchej patelni i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy na ostro.
Ser ścieramy na tarce i będziemy nim posypywać każdą warstwę, czyli :
-naleśnik - farsz - ser :) 
Kończymy nasz tort naleśnikiem i pieczemy w piekarniku pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym 45min. w temp. 170 stopni:) Na ostatnie 5 in. przykrycie można zdjąć, aby naleśnik na szczycie był chrupiący :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz