Wpadłam!
Po uszy:)
Gotuję, i gotuję, i gotuję.
Cudowne zupy - idealne na zimowy czas.
Niewiarygodne, jak prosto można wydobyć smak z warzyw.
Uwielbiam i polecam :)
Najczęściej korzystam z książki Beaty Pawlikowskiej
MOJE ZDROWE PRZEPISY
Sycące, proste,wegańskie!
Do przepisów dań warzywnych często dolewam więcej wody.
Powstają gęste zupy.
Oto przykład:)
Zupa z soczewicą, bakłażanem i cukinią
Potrzebujemy:
- 6 łyżek zielonej soczewicy
- 1 bakłażan
- pół cukinii
- pomidor
- marchew
- pietruszka
- seler
- natka pietruszki
- pół łyżeczki curry,kurkumy
- 2 plastry świeżego imbiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- sól himalajska
O - zagotuj 2 szklanki wody
Z - dodaj umyte i pokrojone seler, pietruszkę i marchew (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
M - dodaj liście laurowe, pieprz, ziele, imbir i curry (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
W - dodaj łyżeczkę soli i soczewicę (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
D - dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną natkę (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
O - dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, aby zmieściły się w niej cukinia i bakłażan (wymieszaj, gotuj co najmniej 1 min.)
Z - dodaj pokrojone w plastry cukinię i bakłażana
Wymieszaj i gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. pół godz.)
Bardzo fajny przepis. Tyle składników ! Zupa na pewno musi być bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńSkład zupy jest absolutnie w moim guście :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo fakt - zupa jest wyjątkowa - nic tylko gotować! :)
OdpowiedzUsuń