PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 9 lipca 2014

Wegański pasztet z soczewicy.

Przyszła pora na wegańską wersję jednego z naszych ulubionych dań.
Wcześniej używałam jajka - klik.
Okazuje się, że można je łatwo i zdrowo zastąpić.
Pasztet jest smaczniejszy i mniej (!) się rozsypuje. 
A wszystko za sprawą mielonego lnu:)


Potrzebujemy:
 -szklanka czerwonej soczewicy
-3 marchewki
-10 średnich pieczarek
- por
-3 łyżki mielonego lnu
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-przyprawy: sól, pieprz, chili
- sezam

Soczewicę gotujemy do miękkości. Marchewkę i pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora siekamy drobno. Warzywa przesmażamy na patelni, doprawiamy ( użyjcie sporo przypraw, żeby smak pasztetu był intensywny), dodajemy koncentrat. W dużej misce mieszamy warzywa z soczewicą i dosypujemy len. Wspaniale wszystko sklei i zagęści.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem. Pieczemy 45 min. w temp 180 stopni.
Ważne, aby po pieczeniu dać pasztetowi "pooddychać". Trzeba go wyjąć z formy i wystudzić na kratce. 
Można zajadać na ciepło, jako danie obiadowe. 
Idealny jest też na zimno do kanapek:)

1 komentarz: