PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 2 lipca 2014

Klopsy jaglane w sosie pomidorowym.

Jedno z ulubionych dań przedszkolnych córki:)
O dziwo i dorośli osobnicy wspominali je z nutką melancholii.
Tak więc są!
W wersji wege - smakowały wybornie:)



Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- kilka pieczarek
- cebula
- 2 garście szpinaku
- oliwa
- pieprz, sól

Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany szpinak. Następnie wrzucamy wszystko do kaszy jaglanej, przyprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy. 
Najlepiej ręcznie formujemy kuleczki i układamy na patelni, krótko podsmażając je z każdej strony.
Należy się z nimi obchodzić ostrożnie.
* Może nawet wygodniej byłoby włożyć je na 20 min. do piekarnika. Na papierze do pieczenia w temp. 170 stopni.

Gotowe klopsy polewamy ulubionym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz