Jedno z ulubionych dań przedszkolnych córki:)
O dziwo i dorośli osobnicy wspominali je z nutką melancholii.
Tak więc są!
W wersji wege - smakowały wybornie:)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- kilka pieczarek
- cebula
- 2 garście szpinaku
- oliwa
- pieprz, sól
Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany szpinak. Następnie wrzucamy wszystko do kaszy jaglanej, przyprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy.
Najlepiej ręcznie formujemy kuleczki i układamy na patelni, krótko podsmażając je z każdej strony.
Należy się z nimi obchodzić ostrożnie.
* Może nawet wygodniej byłoby włożyć je na 20 min. do piekarnika. Na papierze do pieczenia w temp. 170 stopni.
Gotowe klopsy polewamy ulubionym sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz