PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

niedziela, 24 lutego 2013

Kasza jaglana z awokado.

Zima strasznie się dłuży.
Szukam wiosennych smaków, kolorów, lekkości. 

Polecam pyszne, odżywcze danie - doskonałe na niedzielny obiad:)































Kasza jaglana z awokado:

- kasza jaglana
- awokado
- czosnek
- sól morska, pieprz

Kaszę jaglaną należy ugotować na sypko (ok.10min.). Trzeba troszkę przypilnować, bo łatwo ją rozgotować.Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki przekładamy miąższ do miseczki. Rozgniatamy widelcem z ząbkiem czosnku (wygniecionego przez praskę). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z ciepłą, nie gorącą kaszą.

Do tego koniecznie sałatka:

- mieszanka sałat
- pół papryki czerwonej  i żółtej
- słonecznik
- olej sezamowy

Sałatę mieszamy z paprykami pokrojonymi na nieduże kawałki i  uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Polewamy olejem sezamowym - ma bardzo intensywny smak, więc sałatka nie wymaga przyprawiania. 

Najbardziej lubię moment, gdy do sałatki wsypuję gorący słonecznik... ;)

2 komentarze:

  1. Nigdy bym nie wpadła na to żeby przyrządzić avocado do obiadu - zawsze robię z niego guacamole albo zupę-krem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy nie dawałam awokado do obiadu, do czasu kiedy nie zostały mi resztki pasty i nie miałam co z nią zrobić. Dodałam porządną łyżkę oleju rzepakowego i powstało mi świetne pesto do makaronu. Awokado jest boskie :)

      Usuń