PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 18 października 2012

Tagliatelle ze świeżym szpinakiem.

Makarony uwielbiamy pod każdą postacią. 
Ten jest wyjątkowy.
Szpinak musi być świeży - najlepiej młode listki.
Z mrożonego wyjdzie nam zupełnie inne danie.



Potrzebujemy:
- opakowanie tagliatelle (użyłam zwykłego i szpinakowego)
- wiązka świeżego szpinaku
- cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- sos sojowy
- siemię lniane
- sok z cytryny
- śmietana 30% lub mleko kokosowe (wersja dla wegan)
- sól, pieprz kolorowy

Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za sos.  Nie istnieje dla mnie szpinak bez cebulki i czosnku;) Na oliwie podsmażamy zatem posoloną, drobno posiekaną cebulkę, a po chwili dodajemy posiekany czosnek. Na to wszystko wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Nie szatkujemy ich - rzucamy w całości. Gdy trochę zmiękną zalewamy śmietanką lub mleczkiem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego (ilość według uznania, ale nie powinno być zbyt słone). Sos powinien trochę odparować, zgęstnieć. Na koniec kilka kropel soku z cytryny, siemię lniane i dużo  świeżo mielonego pieprzu.
Łączymy z makaronem. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Ma tylko lekko oblepiać makaron. 
Smacznego:)

P.s. Kot nie przegapia przygotowania żadnego posiłku :)


2 komentarze:

  1. Ale pyszności, a ja taka głodna, uwielbiam makarony, właśnie w lidlu tydzień włoski więc zrobiłam zapasy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu często można kupić ciekawe produkty - tydzień włoski - uwielbiam:)

      Usuń