PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 2 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana kuskusem.

Pogoda dopisuje i nie sprzyja zbyt długiemu przebywaniu w kuchni.
Będzie więc prosty przepis na wegańskie danie grillowe.
W ostatnich dniach zostałam obdarowana piękną cuknią i kabaczkiem - więc do działa.

CUKINIA Z KUSKUSEM



 Potrzebujemy:
- 2 dosyć duże cukinie/kabaczki
-  opakowanie kaszy kuskus
- cebula
- ok. 10 sporych pieczarek
- olej
- natka pietruszki
- pieprz, sól morska, kurkuma, pieprz, ostra papryka

Cukinię kroimy na pól i przekrawamy tak, aby powstały " łódeczki". Usuwamy miąższ i solidnie solimy. Odstawiamy, aby puściła wodę. 
Kuskus zalewamy wrzątkiem - według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy mocno - farsz powinien by c ostry, ponieważ cukinia jest słodka. Dokładnie mieszamy z kuskusem i posiekaną natką pietruszki..
Z cukinii wylewamy zebraną wodę, ponownie solimy - lekko i nadziewamy. Zawijamy w folię aluminiową i na grilla. 
Grillujemy nieśpiesznie, ok. 45 minut.


P.S. I jeszcze zdjęcie nowego członka rodziny;)

LUNA

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis!
    A kot po prostu prześliczny!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń