Pogoda dopisuje i nie sprzyja zbyt długiemu przebywaniu w kuchni.
Będzie więc prosty przepis na wegańskie danie grillowe.
W ostatnich dniach zostałam obdarowana piękną cuknią i kabaczkiem - więc do działa.
CUKINIA Z KUSKUSEM
Potrzebujemy:
- 2 dosyć duże cukinie/kabaczki
- opakowanie kaszy kuskus
- cebula
- ok. 10 sporych pieczarek
- olej
- natka pietruszki
- pieprz, sól morska, kurkuma, pieprz, ostra papryka
Cukinię kroimy na pól i przekrawamy tak, aby powstały " łódeczki". Usuwamy miąższ i solidnie solimy. Odstawiamy, aby puściła wodę.
Kuskus zalewamy wrzątkiem - według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy mocno - farsz powinien by c ostry, ponieważ cukinia jest słodka. Dokładnie mieszamy z kuskusem i posiekaną natką pietruszki..
Z cukinii wylewamy zebraną wodę, ponownie solimy - lekko i nadziewamy. Zawijamy w folię aluminiową i na grilla.
Grillujemy nieśpiesznie, ok. 45 minut.
Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńA kot po prostu prześliczny!
Pozdrawiam Cię:)
Dziękuję:) Pozdrawiam również!
Usuń