Uwielbiamy fasolkę szparagową.
Jemy jej mnóstwo, a dzisiaj inny sposób podania - dla urozmaicenia.
Sos smakuje wybornie również z makaronem.
Potrzebujemy:
- ok.30 dkg fasolki szparagowej
- mała cebula
- papryka żółta
- koperek
- śmietana 30%
- kawałeczek sera żółtego
- sól, pieprz kolorowy, kurkuma
Fasolkę gotujemy do miękkości na osolonej wodzie. Gdy fasolka się gotuje, przygotowujemy sos. Na oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulkę i paprykę, przyprawiamy mocno - sos powinien być bardzo intensywny w smaku i dosyć słony. Następnie wlewamy śmietanę 30% - małą i dodajemy rozdrobniony kawałek sera żółtego - ok. 4 plasterki. Gotujemy na duży ogniu - sos powinien odparować i nieco zgęstnieć. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Polewamy fasolkę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gotowe:)
- sól, pieprz kolorowy, kurkuma
Fasolkę gotujemy do miękkości na osolonej wodzie. Gdy fasolka się gotuje, przygotowujemy sos. Na oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulkę i paprykę, przyprawiamy mocno - sos powinien być bardzo intensywny w smaku i dosyć słony. Następnie wlewamy śmietanę 30% - małą i dodajemy rozdrobniony kawałek sera żółtego - ok. 4 plasterki. Gotujemy na duży ogniu - sos powinien odparować i nieco zgęstnieć. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Polewamy fasolkę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gotowe:)
-
w takiej postaci fasolki nie jadlam :) będę musiała spróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń