PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

poniedziałek, 30 lipca 2012

Fasolka szparagowa inaczej.


Uwielbiamy fasolkę szparagową.
Jemy jej mnóstwo, a dzisiaj inny sposób podania - dla urozmaicenia.
Sos smakuje wybornie również z makaronem.



































Potrzebujemy:

- ok.30 dkg fasolki szparagowej
- mała cebula
- papryka żółta 
- koperek
- śmietana 30%
- kawałeczek sera żółtego
- sól, pieprz kolorowy, kurkuma

Fasolkę gotujemy do miękkości na osolonej wodzie.  Gdy fasolka się gotuje, przygotowujemy sos. Na oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulkę i paprykę, przyprawiamy mocno - sos powinien być bardzo intensywny w smaku i dosyć słony. Następnie wlewamy śmietanę 30% - małą i dodajemy rozdrobniony kawałek sera żółtego - ok. 4 plasterki. Gotujemy na duży ogniu - sos powinien odparować i nieco zgęstnieć. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Polewamy fasolkę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem  i gotowe:)
-

2 komentarze: