PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 14 czerwca 2012

WegeSpaghetti.

Makarony nie tuczą. To ciężkie sosy obciążają je kalorycznie.
Uwielbiamy proste, klasyczne spaghetti. 
Sos powinien być bardzo intensywny w smaku i tylko lekko oblepiać makaron.  
Klasyczny sos pomidorowy, świeże zioła i niczego więcej nie trzeba:)



 Potrzebujemy:
- makaron spaghetti ( najlepiej razowy, ja użyłam z mąki durum)
- pomidory w puszce
- pomidory suszone
- 2 małe cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra,  świeży cząber i bazylia

Gotując makaron według przepisu, przygotowujemy sos. 
Na patelni przesmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy posiekany czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy kilka drobno pokrojonych  suszonych pomidorów i pomidory  z puszki. Przyprawiamy porządnie. Sosu nie będzie zbyt dużo na talerzu, więc powinien być pikantny, aby spaghetti nie było mdłe. 
Na sam koniec smażenia dodajemy posiekany świeży cząber.

Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Na to porcja sosu i świeża, posiekana bazylia. Na wierzch świeżo zmielony pieprz.

Użyłam cząbru i bazylii czerwonej - chowu własnego:) Pięknie rosną w doniczkach przy oknie.




1 komentarz:

  1. Prosty a jakże pożywny. Świetny smak świeżego sosu pomidorowego sprawia, że jest taki jaki go widzę na talerzu. Być może dzięki przecierowi Pomidori... hmm właśnie taki dodaję i nie żałuję. Polecam.

    OdpowiedzUsuń