PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 5 czerwca 2012

Sałata z cukinią.

Sałata z cukinią w upalny dzień i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
Tylko gdzie te upały?
Sałata może funkcjonować jako samodzielny posiłek, lub dodatek do grillowanych warzyw, czy kotletów sojowych.




Potrzebujemy:
- 2 małe cukinie
- suszone pomidory w oleju
- rucola
- słonecznik
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię obieramy (nie jest to konieczne) i kroimy na cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju spod pomidorów i wrzucamy cukinię. Przyprawiamy solą, pieprzem i obficie ziołami. Smażymy, aż cukinia będzie miękka. Do miski wrzucamy umytą sałatę, pokrojone na mniejsze części pomidory suszone i ciepłą cukinię. Następnie prażymy słonecznik na suchej patelni do zarumienienia i również ciepły wrzucamy do sałaty. Dodajemy łyżkę oleju spod pomidorów, odrobinę pieprzu i jemy, póki cukinia jest ciepła:)

Embed_wizdyiyfmnpqmvz6beiwlqzmjkycegzz

2 komentarze: