PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 26 czerwca 2012

Kieszonki meksykańskie.

Kolejne proste danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Pikantne, sycące, dobre za ciepło i na zimno.

KIESZONKI MEKSYKAŃSKIE










Potrzebujemy:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ok. szklanka ugotowanej do miękkości fasolki  białej
- mała puszka kukurydzy
- 2 średnie pomidory
- 2 duże pieczarki
- mała papryka (kolor dowolny wg upodobań)
- cebula
- sól, pieprz, chilli, curry

Na patelni podsmażamy drobno pokrojona cebulkę ( na łyżce oleju). 
Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałeczki, smażymy z cebulką. Dodajemy obrane ze skórki pomidory, drobno pokrojone i bardzo drobno pokrojoną paprykę.  Następnie fasolka, kukurydza i przyprawy. Sporo przypraw:)
Pamiętać należy o odparowaniu nadmiaru wody z farszu, aby nie wypływała podczas smażenia z ciasta. Studzimy.

Polecam ciasto francuskie świeże, nie mrożone. Najlepsze jest to zawinięte w papier do pieczenia. Pamiętajcie, aby do samego końca trzymać je w lodówce. 

Gdy farsz jest zimny, dzielimy ciasto na 8 kawałków - prostokątów. Z drugim robimy to samo, więc powinniśmy mieć 16 sztuk kieszonek;)
Na środek każdego kawałka nakładamy farsz i nakrywamy z jednej i drugiej strony. Odwracamy, aby łączenie było pod spodem. Używając widelca zalepiamy brzegi.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem)

1 komentarz: