PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 4 lipca 2012

Bób na ciepło .

Pyszne danie na letni dzień.
Najważniejsze - bób gotujemy al dente.
Nie ma nic gorszego, niż rozgotowany bób!;)
































Potrzebuemy:
- 0.5 kg bobu  
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- cebulka zielona
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Nie trwa to zbyt długo - próbujcie często, aby się nie rozgotował. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (nie mogą się rozlatywać). Następnie obieramy je (jeśli ziemniak jest ładny i młody  nie jest to konieczne) i kroimy na kawałki mnie więcej wielkości bobu. 
Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i wrzucamy ziemniaki, rumienimy. Dodajemy obrany bób, pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną cebulką zieloną i gotowe:)

2 komentarze:

  1. Proponuję gotowanie warzyw na parze.
    Są smaczniejsze, nawet bez soli, mają lepszą konsystencję i oczywiście są bogatsze w składniki Pozdrawiam wszystkich świadomie jedzących

    OdpowiedzUsuń