Pyszne danie na letni dzień.
Najważniejsze - bób gotujemy al dente.
Nie ma nic gorszego, niż rozgotowany bób!;)
Potrzebuemy:
- 0.5 kg bobu
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- cebulka zielona
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Nie trwa to zbyt długo - próbujcie często, aby się nie rozgotował. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (nie mogą się rozlatywać). Następnie obieramy je (jeśli ziemniak jest ładny i młody nie jest to konieczne) i kroimy na kawałki mnie więcej wielkości bobu.
Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i wrzucamy ziemniaki, rumienimy. Dodajemy obrany bób, pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną cebulką zieloną i gotowe:)
Proponuję gotowanie warzyw na parze.
OdpowiedzUsuńSą smaczniejsze, nawet bez soli, mają lepszą konsystencję i oczywiście są bogatsze w składniki Pozdrawiam wszystkich świadomie jedzących
Podpisuję się pod tym.
UsuńPozdrawiam również:)