PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 29 maja 2012

Ciasto z rabarbarem.

Smak dzieciństwa - ciasto z rabarbarem;)
Nie przegapcie sezonu i kupujcie - choćby na "zwykły-niezwykły" kompot:)



























Potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 250g zimnego masła
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- łyżka miodu
- ok. 1 kg rabarbaru

 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 3/4 szklanki  cukru, cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło, 3 żółtka, 1 jajo i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i wkładamy na godzinkę do lodówki.

W tym czasie obieramy rabarbar (jeśli to konieczne) i kroimy  w nieduże kawałeczki. Zasypujemy  1/4 szklanki cukru i odstawiamy  na chwilkę, aby puścił sok. Następnie smażymy na patelni do uzyskania "papki" rabarbarowej. Dodajemy miód i odstawiamy do wystygnięcia.

Schłodzoną połówkę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do blachy. Wykładamy rabarbar i równomiernie go rozprowadzamy. Ubijamy pianę z 3 białek i pokrywamy nią rabarbar.  Druga połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki tak, aby przykryć całe ciasto.
Pieczemy godzinę w temp. 170 stopni.

Idealne z popołudniową herbatą lub lodami waniliowymi:)

2 komentarze:

  1. Wygląda naprawde przepysznie!
    Znasz może jakieś przepisy na ciasta bez użycia jajek ani mleka? Byłoby super ;)

    http://closer-to-happiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest ich mnóstwo, wystarczy poszperać w internecie na wegańskich blogach.
    Tymczasem polecę Ci mój przepis na babeczki
    http://treeyourmind.blogspot.com/2012/03/czekoladowo-kokosowe-babeczki.html#more
    Idealne także w postaci ciasta:)

    OdpowiedzUsuń