Smak dzieciństwa - ciasto z rabarbarem;)
Nie przegapcie sezonu i kupujcie - choćby na "zwykły-niezwykły" kompot:)
Potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 250g zimnego masła
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- łyżka miodu
- ok. 1 kg rabarbaru
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło, 3 żółtka, 1 jajo i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i wkładamy na godzinkę do lodówki.
W tym czasie obieramy rabarbar (jeśli to konieczne) i kroimy w nieduże kawałeczki. Zasypujemy 1/4 szklanki cukru i odstawiamy na chwilkę, aby puścił sok. Następnie smażymy na patelni do uzyskania "papki" rabarbarowej. Dodajemy miód i odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną połówkę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do blachy. Wykładamy rabarbar i równomiernie go rozprowadzamy. Ubijamy pianę z 3 białek i pokrywamy nią rabarbar. Druga połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki tak, aby przykryć całe ciasto.
Pieczemy godzinę w temp. 170 stopni.
Idealne z popołudniową herbatą lub lodami waniliowymi:)
Wygląda naprawde przepysznie!
OdpowiedzUsuńZnasz może jakieś przepisy na ciasta bez użycia jajek ani mleka? Byłoby super ;)
http://closer-to-happiness.blogspot.com/
Jest ich mnóstwo, wystarczy poszperać w internecie na wegańskich blogach.
OdpowiedzUsuńTymczasem polecę Ci mój przepis na babeczki
http://treeyourmind.blogspot.com/2012/03/czekoladowo-kokosowe-babeczki.html#more
Idealne także w postaci ciasta:)