PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 7 marca 2012

Po prostu ziemniak.


Dzisiaj ziemniak nieco inaczej niż tradycyjnie zmiażdżony z odrobiną masła. 
Dzisiaj ziemniak pieczony, pyszny i wegetariański;)



























Potrzebujemy:
 - 6 dorodnych ziemniaków
- 3 pory
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, pieprz cayenne

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dużej ilości niesolonej wody. Powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i studzimy.
Pory kroimy na cienkie półkrążki i smażymy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. 
Ziemniaki przekrawamy na pól i ostrożnie wydrążamy (użyłam zwykłej łyżki). Zostawiamy ok. 1 cm. ziemniaka przy skórce. Ziemniaki, które zostały po wydrążeniu dodajemy do pora, przyprawiamy, łączymy ze śmietaną i chwilkę smażymy. Takim farszem wypełniamy ziemniaki. Powinien on być słony i pikantny.
Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Idealne z surówką!
Smacznego:)

1 komentarz: