Dzisiaj ziemniak nieco inaczej niż tradycyjnie zmiażdżony z odrobiną masła.
Dzisiaj ziemniak pieczony, pyszny i wegetariański;)
Potrzebujemy:
- 6 dorodnych ziemniaków
- 3 pory
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dużej ilości niesolonej wody. Powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i studzimy.
Pory kroimy na cienkie półkrążki i smażymy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy.
Ziemniaki przekrawamy na pól i ostrożnie wydrążamy (użyłam zwykłej łyżki). Zostawiamy ok. 1 cm. ziemniaka przy skórce. Ziemniaki, które zostały po wydrążeniu dodajemy do pora, przyprawiamy, łączymy ze śmietaną i chwilkę smażymy. Takim farszem wypełniamy ziemniaki. Powinien on być słony i pikantny.
Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Idealne z surówką!
Smacznego:)
mniam:)
OdpowiedzUsuń