PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 2 marca 2012

Niebiańskie naleśniki;)

To chyba jedne z najlepszych naleśników, jakie w życiu jadłam:) Warto spróbować. Przepis nie jest skomplikowany, a końcowy efekt - pozytywnie zaskakuje.

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

























Naleśniki:

-szklanka mleka
-pół szklanki wody
-jajko
-2 szklanki mąki
-cukier waniliowy
-szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (używam miksera) na gładką masę. Smażymy cieniutkie naleśniki na patelni - najlepiej, gdy jest teflonowa - nie używam tłuszczu do smażenia. Po usmażeniu układam jeden na drugim, aby nie wysychały.

Jabłka:

-ok. 5 jabłek
-sok z dorodnej pomarańczy
-cukier trzcinowy
-łyżka masła

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Smażymy je na maśle, dodajemy świeży sok z pomarańczy i cukier (ilość wedle uznania, ok. łyżki). Powinny być lekko kwaśne. Smażymy ok. 10 minut.

Sos karmelowy:

-3 łyżki cukru trzcinowego
-3 łyżki wody

Rozpuszczamy cukier w wodzie i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cukier powinien dokładnie się rozpuścić.

Gdy wszystko jest już gotowe nakładamy jabłka na naleśniki, składamy i smażymy z obu stron chwilę na patelni, aby stały się chrupiące. Koniecznie na odrobinie masła i na  mocno rozgrzanej patelni. Na naleśniki nakładamy jogurt grecki (może być też naturalny) i polewamy ciepłym sosem karmelowym.
Palce lizać:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz