PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 22 marca 2012

Czekoladowo- kokosowe babeczki.

Wspaniałe popołudnie w kuchni, a jego efektem są babeczki. 
Już jakiś czas temu obiecałam je Młodej - i w końcu się doczekała:)
 

WEGAŃSKIE BABECZKI CZEKOLADOWO - KOKOSOWE


























Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
-  1 szklanka wody
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- opakowanie groszków czekoladowych
 

Mieszamy suche składniki ( dodajemy tylko połowę groszków czekoladowych)  i dodajemy mokre. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładamy do papierowych foremek i rzucamy na wierzch kilka groszków. Gotowe. Teraz tylko do piekarnika na 20 min. w temp. 175 stopni.

Dodatki można dobierać wedle upodobań np. orzechy i aromat waniliowy, bakalie, płatki migdałowe itp.
Podobno z przepisu wychodzi taż dobre ciasto. Wystarczy przelać masę do formy i piec ok. 30 min.

Przepis bardzo prosty i nie czasochłonny - są pyyszne:)

2 komentarze:

  1. Pychotki!! Zjedzone do ostatniego okruszka :) Oby Młoda miała więcej takich zachcianek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało;) O słodkie zachcianki Młodej nie ma co się martwić - jest pod tym względem wyjątkowo konsekwentna;))

    OdpowiedzUsuń