Wspaniałe popołudnie w kuchni, a jego efektem są babeczki.
Już jakiś czas temu obiecałam je Młodej - i w końcu się doczekała:)
WEGAŃSKIE BABECZKI CZEKOLADOWO - KOKOSOWE
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- opakowanie groszków czekoladowych
Mieszamy suche składniki ( dodajemy tylko połowę groszków czekoladowych) i dodajemy mokre. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładamy do papierowych foremek i rzucamy na wierzch kilka groszków. Gotowe. Teraz tylko do piekarnika na 20 min. w temp. 175 stopni.
Dodatki można dobierać wedle upodobań np. orzechy i aromat waniliowy, bakalie, płatki migdałowe itp.
Podobno z przepisu wychodzi taż dobre ciasto. Wystarczy przelać masę do formy i piec ok. 30 min.
Przepis bardzo prosty i nie czasochłonny - są pyyszne:)
Pychotki!! Zjedzone do ostatniego okruszka :) Oby Młoda miała więcej takich zachcianek ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało;) O słodkie zachcianki Młodej nie ma co się martwić - jest pod tym względem wyjątkowo konsekwentna;))
OdpowiedzUsuń