Ciasteczka z cynamonem i imbirem:
-300 g mąki
-100 g cukru pudru
-150 g masła (w temp.pokojowej)
-2 żółtka
-50 g tartej czekolady gorzkiej
-cynamon (ok. łyżeczki) i imbir mielony (pół łyżeczki)
W misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu należy je rozwałkować, niezbyt cienko (ok. 5mm). Jest to typowo kruche ciasto, więc musimy ostrożnie się z nim obchodzić. Następnie foremkami wycinamy kształty i układamy na blasze. Pieczemy w 170 stopniach ok. 7 minut. Uwaga! Bardzo szybko się przypalają;)
Można oprószyć je cukrem pudrem, bądź ozdobić czekoladą czy lukrem.
Osobiście nie ozdabiam - są piękne same w sobie;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz