PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 22 grudnia 2011

Święta tuż, tuż...

Gdy tylko za oknem pojawił się śnieg, praca w mojej kuchni ruszyła. Leniwie i melancholijnie. Gorąca herbata, nastrojowa muzyka... i żeby nie było tak idealnie - nadpobudliwa siedmiolatka;) Idealny czas na wspólne pieczenie świątecznych ciasteczek.






Ciasteczka z cynamonem i imbirem:

-300 g mąki
-100 g cukru pudru
-150 g masła (w temp.pokojowej)
-2 żółtka
-50 g tartej czekolady gorzkiej
-cynamon (ok. łyżeczki) i imbir mielony (pół łyżeczki)



W misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu należy je rozwałkować, niezbyt cienko (ok. 5mm). Jest to typowo kruche ciasto, więc musimy ostrożnie się z nim obchodzić. Następnie foremkami wycinamy kształty i układamy na blasze. Pieczemy w 170 stopniach ok.  7 minut. Uwaga! Bardzo szybko się przypalają;)
Można oprószyć je cukrem pudrem, bądź ozdobić czekoladą czy lukrem.
Osobiście nie ozdabiam - są piękne same w sobie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz