PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

sobota, 17 grudnia 2011

Zapiekanki.

Idealna potrawa na przedświąteczny tydzień. Gdy jesteśmy zajęci przygotowaniami do świąt, nie bardzo mamy czas na skomplikowane potrawy, a jeść coś trzeba!;)
Proste zapiekanki makaronowe pozwolą nam zjeść coś ciepłego, nie poświęcając dużo czasu na przygotowanie. Porcja jest duża, wiec drugiego dnia można danie po prostu odgrzać.




















ZAPIEKANKA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

- opakowanie makaronu (rurki)
- pomidory w puszce
- sos pomidorowy (przetarte pomidory)
- duża cebula


- czosnek
- ser żółty (np. gouda)
- mozzarella
- oliwa
- przyprawy - i tu cały sekret dania - potrzebny będzie nam moździerz, aby utrzeć: bazylię, oregano, cząber,  pieprz ziołowy, chilli, pieprz, różowy, biały i czarny, tymianek.

Makaron podgotowujemy, chcemy aby był mocno al dente. Następnie przygotowujemy sos, co jest banalnie proste. Na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 5 ząbków), dodajemy pomidory, przyprawy i chwilę smażymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie wsypujemy połowę makaronu, przykrywamy połową sosu i posypujemy startym serem (ilość wedle upodobań). Kolejna warstwa makaronu, sosu i żółtego sera, a na samą górę - mozzarella. Pieczemy w piekarniku w ok. 150 stopniach ok. 20 min.

ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ I SEZAMEM

- opakowanie makaronu (rurki)
- pomidory z puszki
- fasolka szparagowa (użyłam woreczka mrożonej)
- cebulka, czosnek
- sezam
- oliwa
- ser żółty
- mozzarella
- przyprawy - jak wyżej lub wedle upodobań;)

Podgotowujemy makaron i fasolkę. Przygotowujemy sos pomidorowy jak wyżej. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, warstwę sosu pomidorowego, fasolki, posypujemy obficie sezamem i serem. I kolejna warstwa, a na wierzch mozzarella i jeszcze mnóstwo sezamu:)
Zapiekamy i gotowe.

Jeśli chcesz, aby zapiekanki były bardziej związane, roztrzep śmietanę 18% z jajkiem i przyprawami i zalej zapiekankę przed włożeniem ostatniej warstwy sera. Osobiście wolę wersję lżejszą, rozsypującą się;)

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz