Idealna potrawa na przedświąteczny tydzień. Gdy jesteśmy zajęci przygotowaniami do świąt, nie bardzo mamy czas na skomplikowane potrawy, a jeść coś trzeba!;)
Proste zapiekanki makaronowe pozwolą nam zjeść coś ciepłego, nie poświęcając dużo czasu na przygotowanie. Porcja jest duża, wiec drugiego dnia można danie po prostu odgrzać.
ZAPIEKANKA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
- opakowanie makaronu (rurki)
- pomidory w puszce
- sos pomidorowy (przetarte pomidory)
- duża cebula
- czosnek
- ser żółty (np. gouda)
- mozzarella
- oliwa
-
przyprawy - i tu cały sekret dania - potrzebny będzie nam moździerz,
aby utrzeć: bazylię, oregano, cząber, pieprz ziołowy, chilli, pieprz,
różowy, biały i czarny, tymianek.
Makaron
podgotowujemy, chcemy aby był mocno al dente. Następnie przygotowujemy
sos, co jest banalnie proste. Na oliwie przesmażamy drobno posiekaną
cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 5 ząbków),
dodajemy pomidory, przyprawy i chwilę smażymy.
Naczynie
żaroodporne smarujemy oliwą, następnie wsypujemy połowę makaronu,
przykrywamy połową sosu i posypujemy startym serem (ilość wedle
upodobań). Kolejna warstwa makaronu, sosu i żółtego sera, a na samą górę
- mozzarella. Pieczemy w piekarniku w ok. 150 stopniach ok. 20 min.
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ I SEZAMEM
- opakowanie makaronu (rurki)
- pomidory z puszki
- fasolka szparagowa (użyłam woreczka mrożonej)
- cebulka, czosnek
- sezam
- oliwa
- ser żółty
- mozzarella
- przyprawy - jak wyżej lub wedle upodobań;)
Podgotowujemy makaron i fasolkę. Przygotowujemy sos pomidorowy jak wyżej. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, warstwę sosu pomidorowego, fasolki, posypujemy obficie sezamem i serem. I kolejna warstwa, a na wierzch mozzarella i jeszcze mnóstwo sezamu:)
Zapiekamy i gotowe.
Jeśli chcesz, aby zapiekanki były bardziej związane, roztrzep śmietanę 18% z jajkiem i przyprawami i zalej zapiekankę przed włożeniem ostatniej warstwy sera. Osobiście wolę wersję lżejszą, rozsypującą się;)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz