Pasztet z soczewicy:
-szklanka soczewicy (zielona lub czerwona)
-3 marchewki
-10 średnich pieczarek
- por
-3 jajka
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-bułka tarta
-przyprawy: sól, pieprz, chili, curry
Soczewicę gotujemy do miękkości. Marchewkę i pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora siekamy drobno. Warzywa przesmażamy na patelni, doprawiamy ( użyjcie sporo przypraw, żeby smak pasztetu był intensywny), dodajemy koncentrat. Łączymy z soczewicą, jajkami i dosypujemy ok. 2 łyżki bułki tartej. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej bułki.
Przekładamy do formy i pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz