PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 16 września 2011

Kurki.

Jak na razie o grzyby trudno, więc pocieszamy się kurkami. W sosie śmietanowym smakują wybornie. Do tego trochę makaronu i mamy pyyszny obiad:)







Potrzebujemy:
- 30 dkg kurek
- średnia cebula
- łyżka masła
- śmietana 30%
- cytryna
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz

Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy posiekaną drobno cebulkę. Lekko przesmażamy. Kurki dokładnie myjemy (to najtrudniejsza część przepisu) , większe kroimy i wrzucamy do cebulki. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min., aby woda odparowała. Następnie zalewamy śmietanką i skrapiamy sokiem z cytryny (kilkanaście kropli, nie należy przesadzić). Gotujemy chwilę, aż śmietana nieco odparuje i zgęstnieje. Na koniec posypujemy pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz