PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

poniedziałek, 19 września 2011

Kieszonki.

Nastał najlepszy czas na pomidory. Kupuję kilogramy i zaprawiam, część zużywam na bieżąco.
Czas spędzony w kuchni to prawdziwy relaks.
Dzisiaj przepis na pyszne kieszonki z sosem pomidorowym. Doskonały dodatek do tradycyjnej surówki.





Kieszonki:
- 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego
- 5 pomidorów
- duża cebula
- czosnek
- ostra papryczka
- ser mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- oliwa z oliwek

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż posiekaną cebulkę, dodaj czosnek i posiekaną papryczkę. Po chwili wrzuć obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory. Przypraw i smaż do momentu aż woda nieco odpruje a sos zgęstnieje.Poczekaj aż nadzienie wystygnie. Rozłóż ciasto francuskie, pokrój na niewielkie kwadraty ok. 8-10cm i nałóż na nie po łyżeczce farszu. Na farszu połóż kawałeczek  mozzarelli. Następnie złap cztery rogi ciasta i połącz je dokładnie, łącząc również brzegi. Wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 15min. Najlepiej jest sprawdzać, gdyż gdy tylko się zarumienią - są gotowe:)

Surówka:
- ćwiartka kapusty białej
-2 marchewki
-mała cebulka
-pęczek kopru
-olej z pestek winogron
-cytryna
-sól i pieprz

Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebulkę i koper bardzo drobno ciekamy. Łączymy składniki, polewamy olejem/oliwą i skrapiamy cytryną. Przyprawiamy i mieszamy. Można zrobić ją godzinkę wcześniej, aby surówka "przegryzła się";)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz