PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

niedziela, 7 sierpnia 2011

Sałatka z bobem.

Sezon an bób już niedługo się skończy, więc warto wybrać się na targ i kupić jeszcze woreczek. Nie dość, że jest pyszny, to zawiera dużą ilość białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczów i witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki z bobem. Wcześniej była z ziemniakami, dzisiaj - feta.


Potrzebujemy:

-0,5 kg bobu
-2 dorodne pomidory
-mała cebula
-ser feta
-pieprz, zioła prowansalskie
-oliwa z oliwek

Bób gotujemy al dente, wychładzamy i obieramy. Dodajemy do nie go drobno posiekaną cebulkę, pokrojone w kostkę pomidory i fetę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy łyżkę oliwy. Feta jest słona, więc nie potrzebujemy soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz