PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 2 sierpnia 2011

Faszerujemy.

Jeśli chodzi o faszerowanie warzyw, to temat jest ogromny. Można puścić wodze fantazji i tworzyć nowe smaki.
U mnie dzisiaj dosyć tradycyjnie. Pora roku sprzyja sezonowym warzywom, więc nadzieję cukinię i paprykę zieloną. Danie jest obiadowe, więc farsz dosyć pożywny;)

NADZIEWANA CUKINIA I PAPRYKA ZIELONA

-1 średnia cukinia
-2 duże papryki zielone

Warzywa myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek z cukinii, a z papryki usuwamy pestki. Następnie trzeba warzywa lekko posolić i zostawić na  15 minut (cukinia puści wodę, którą należy odlać). Są gotowe do nadziewania.

FARSZ:

- torebka dowolnego ryżu
- kilka pieczarek
- pomidor
- cebula
- kapary w słoiku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła
- oliwa
-ser camembert

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy obranego ze skórki, posiekanego pomidora i dwie łyżki odsączonych kaparów. Przyprawiamy i posypujemy natką. Teraz już tylko mieszamy z ryżem i oczywiście próbujemy;)

Gotowy farsz nakładamy do warzyw i przykrywamy plasterkami camemberta. Tak przygotowane zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 160 stopni, albo na grillu ok. godzinki.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz