PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 21 lipca 2011

Grillowane "hamburgery".

Letni czas trwa i ogród kusi. Gotuję kolorowo i lekko. Dzisiaj hamburgery sojowe z grilla, trochę warzyw i butelka dobrego wina.

HAMBURGERY SOJOWE:

- opakowanie granulatu sojowego (można tez wcześniej ugotować soję i ją zmielić)
-2 jajka
-olej rzepakowy (tłoczony na zimno)
-cebula
-por
-świeża bazylia i cząber
-sól ziołowa,pieprz
-bułka tarta lub otręby

Gotujemy granulat sojowy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju drobno posiekaną, niedużą cebulę i pora. Przyprawiamy. Zioła siekamy, wrzucamy do granulatu razem z zawartością patelni i przyprawiamy. Gdy wszystko ostygnie wbijamy jajka i dodajemy 2 łyżki otrębów lub bułki tartej. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać więcej. W ostateczności używamy mąki. Teraz już tylko formujemy kotleciki i układamy na tacce aluminiowej.
Szykujemy grilla, zabieramy butelkę wina i delektujemy się popołudniem.
Hamburgery można podać w świeżej bułce z sałatą i pomidorem. Ja zrobiłam do nich kilka szaszłyków warzywnych.





















Hamburgery są bardzo syte, zrobiłam kilka i w misce zostało jeszcze sporo granulatu z cebulką i porem . Schowałam go więc do lodówki, a na drugi dzień powstała  ZAPIEKANKA SOJOWA.
Wyłożyłam masę do naczynia żaroodpornego, ułożyłam na niej plastry pomidorów, posypałam bazylią i startym serem żółtym. Zapiekałam  ok. 20 min. w temp. 150 stopni.
Można podać z ryżem lub ziemniakami i surówką.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz