PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 28 kwietnia 2017

Szparagi z sałatą i pestkami dyni.

Sezon na szparagi rozpoczęty.
Jak my je uwielbiamy! ;)
Wypróbowałam już mnóstwo przepisów i zawsze wracam do myśli, że jeśli chodzi o szparagi,
im prościej - tym lepiej.
Dzisiejsza propozycja to prawdziwy GreenPower!




Potrzebujemy:
- zielone szparagi
- mieszanka ulubionych sałat
- świeży szpinak
- burak
- pestki dyni
- oliwa
- sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oliwy. Szparagi (ok. 10 szt) myjemy i odrywamy stwardniałe końcówki (ok. 3-4cm). Po osuszeniu wrzucamy na patelnie i pieczemy ok. 7 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dla mnie tyle wystarcza, ale jeśli dopiero oswajacie ich smak, można użyć ulubionych ziół.
Sałatę i szpinak płuczemy i odsączamy z wody. Połowę buraka obieramy i ścieramy na wiórki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć i się zarumienią - będą gotowe.
Na talerz wykładamy sałatę, szpinak, buraczka, następnie ciepłe szparagi (przekrojone na 3 części), pestki dyni i świeżo zmielony pieprz.
Smacznego zielonego!;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz