PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 24 stycznia 2017

Topinambur pieczony z rozmarynem.

Muszę przyznać, że nie znałam wcześniej tego warzywa.
Wpisałam w wyszukiwarkę i czytam "źródło młodości i zdrowia"
- dosyć zachęcająco!

A ponadto:

Zawiera inulinę (stanowi 75% wszystkich węglowodanów w topinamburze) – jeden z najcenniejszych prebiotyków odżywiających florę bakteryjną jelit, przyczyniając się tym samym do budowania naszej odporności. Inulina  rozkłada się częściowo do fruktozy, która zalecana jest w diecie diabetyków.
  • Posiada bardzo niski indeks glikemiczny.
  • Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura “przyjaciela” kobiet, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom. Wspomaga leczenie chorób płuc, wspaniale koi napady suchego i męczącego kaszlu. Wspiera także układ sercowo-naczyniowy i kostno-stawowy dzięki zdolności regeneracji tkanek.
  • Posiada dwa razy więcej witaminy C i B1 niż w ziemniak.
  • Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci (wystarczy kilka bulw).
  • Jest bogaty w potas, wymiernie wpływając na wyrównanie gospodarki elektrolitowej, obniżając ciśnienie oraz wspierając pamięć i koncentrację.
  • [źródło: http://dziecisawazne.pl/topinambur-zrodlo-mlodosci-zdrowia/]

  • Dodać trzeba jeszcze tylko, że jest PYSZNY!




    Potrzebujemy:
    - 0,5 kg topinamburu
    - 3 łyżki oliwy
    - 3 ząbki czosnku
    - gałązka świeżego rozmarynu
    - czubryca zielona
    - sól himalasjka

    Topinambur obieramy i kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm. Wrzucamy do miski. Do oliwy dodajemy zmiażdżony czosnek, łyżeczkę czubrycy i pół łyżeczki soli. Wlewamy do miski, dodajemy igiełki rozmarynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 min. do lodówki. Następnie wysypujemy na blachę i pieczemy w piekarniku ok. 25 min. w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.








    1 komentarz:

    1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

      OdpowiedzUsuń