PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 13 grudnia 2016

Wegańskie muffiny z proszkiem z pestek winogron.

Słodkości świąteczne - obowiązkowe.
Lubię przemycać do nich odrobinkę zdrowia. 
Tym razem proszek z pestek winogron.
Pestki winogron zawierają związki o silnych właściwościach przeciwutleniających i chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.  
Nadał muffinkom pysznie owocowy posmak.
Idealne do gorącej herbaty w zimowe, świąteczne wieczory...




Potrzebujemy:
- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka proszku z pestek winogron
- garść posiekanych orzechów nerkowca (+kilka do ozdoby na wierzch muffina)

Banany rozgniatamy dokładnie i łączymy z cukrem. Dodajemy mokre składniki - mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek - ok. 2 łyżki - ciasto pięknie rośnie. Na wierzch kładziemy orzech nerkowca. 
Pieczemy w 170 stopniach ok 20 minut - do zarumienienia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz