PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

czwartek, 22 grudnia 2016

Wegańska pieczeń z burakiem.

Święta, święta...
Pieczeń będzie pięknie prezentowała się na świątecznym stole -
nie tylko wegańskim.
Pyszna na ciepło - polana ulubionym sosem.
Równie dobra na zimno w towarzystwie sałatki jarzynowej.

Potrzebujemy:
- biała część pora
- ok. 10 średnich pieczarek
- dorodna marchewka
- 3 średnie buraki
- szklanka czerwonej soczewicy
- olej kokosowy (lub inny)
- koncentrat pomidorowy
- len mielony
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- sól i pieprz
- czarny sezam

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Pora siekamy na półtalarki i przesmażamy. Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do pora. Po chwili dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i buraczki. Doprawiamy chilli, papryką wędzoną, kurkumą, solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Smażymy 10 minut. Następnie mieszamy  z odcedzoną dokładnie z wody soczewicą. Dodajemy ok. 3 łyżki lnu mielonego (zwiąże składniki) i 2 łyżki czarnego sezamu. Po dokładnym wymieszaniu umieszczamy w formie - keksówce (wykładam papierem do pieczenia - łatwiej później wyciągnąć pieczeń ) i pieczemy 45 min. w temperaturze 170 stopni.


Na pat

2 komentarze: