PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 30 listopada 2016

Wegański "twarożek" ze słonecznika.

Pestki słonecznika - samo zdrowie.
Podane w wiosennej oprawie ze szczypiorkiem
ocieplą pochmurne, jesienne poranki.
Pyszne i zdrowie śniadanie.




 Potrzebujemy:
- 1 szklanka słonecznika
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
- szczypiorek

Słonecznik zalewamy gorącą wodą (centymetr nad słonecznik) i zostawiamy na godzinę. Namoczone ziarna, bez odsączania umieszczamy w blenderze, przyprawiamy, dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny -  blendujemy. Im dłużej tym masa będzie gładsza. Osobiście lubię, gdy zostanie trochę faktury, więc nie blenduję zbyt długo. W razie konieczności dolewamy jeszcze odrobinę wody. Dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Gotowe :)
Przepis to podstawa do szukania własnych smaków. Można wkroić pomidory w kostkę i dodać świeżą bazylię, można zetrzeć rzodkiewkę i posiekać drobno czerwoną cebulkę, a może na ostro z chilli?
Nie próbowałam tylko na słodko...hmmm :)





1 komentarz:

  1. Pycha! Nie jestem wege, ale z wielką chęcią wypróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń