Pestki słonecznika - samo zdrowie.
Podane w wiosennej oprawie ze szczypiorkiem
ocieplą pochmurne, jesienne poranki.
Pyszne i zdrowie śniadanie.
- 1 szklanka słonecznika
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
- szczypiorek
Słonecznik zalewamy gorącą wodą (centymetr nad słonecznik) i zostawiamy na godzinę. Namoczone ziarna, bez odsączania umieszczamy w blenderze, przyprawiamy, dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny - blendujemy. Im dłużej tym masa będzie gładsza. Osobiście lubię, gdy zostanie trochę faktury, więc nie blenduję zbyt długo. W razie konieczności dolewamy jeszcze odrobinę wody. Dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Gotowe :)
Przepis to podstawa do szukania własnych smaków. Można wkroić pomidory w kostkę i dodać świeżą bazylię, można zetrzeć rzodkiewkę i posiekać drobno czerwoną cebulkę, a może na ostro z chilli?
Nie próbowałam tylko na słodko...hmmm :)
Pycha! Nie jestem wege, ale z wielką chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/