W zeszłą sobotę miałam przyjemność prowadzić
warsztaty kuchni wegańskiej.
Wśród uczestników było kilkoro dzieci,
więc postanowiłam im pokazać, że sami mogą przyrządzić
pyszne muffiny!
Wyszły wspaniale, młodzi kucharze dobrze się bawili, a rodzice z dumą kosztowali ;)
Rodzice! Nie trzeba dużo wysiłku -
tylko trochę chęci-
aby przygotować dzieciakom domowe słodkości.
Do dzieła!
Przepis dziecinnie prosty - znacie go z wegańskiego bananowca, który zawsze się udaje ;)
Potrzebujemy:
- 4 dojrzałe banany
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki razowej
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki razowej
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki karobu/kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- groszki czekoladowe
- tabliczka gorzkiej czekolady
- groszki czekoladowe
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem, następnie łączymy z mokrymi składnikami i miksujemy. Później dodajemy suche i znowu miksujemy. Ciasto wychodzi dosyć gęste. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i groszki czekoladowe - dokładnie mieszamy.
Ciasto umieszczamy w papilotkach - ok. 2 łyżki na sztukę i pieczmy w temperaturze 170 stopni ok. 25 minut.
Idealne na szkole drugie śniadanie :)
Dzieci potwierdzają!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz