PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 23 listopada 2016

Czekoladowe muffinki wegańskie - dziecinnie proste;)

W zeszłą sobotę miałam przyjemność prowadzić
 warsztaty kuchni wegańskiej.
Wśród uczestników było kilkoro dzieci, 
więc postanowiłam im pokazać, że sami mogą przyrządzić 
pyszne muffiny!
Wyszły wspaniale, młodzi kucharze dobrze się bawili, a rodzice z dumą kosztowali ;)

Rodzice!  Nie trzeba dużo wysiłku - 
tylko trochę chęci-
aby przygotować dzieciakom domowe słodkości.
Do dzieła!
Przepis dziecinnie prosty - znacie go z wegańskiego bananowca, który zawsze się udaje ;)




Potrzebujemy:
- 4 dojrzałe banany
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki razowej
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki karobu/kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- groszki czekoladowe

Banany rozgniatamy dokładnie widelcem, następnie łączymy z mokrymi składnikami i miksujemy. Później dodajemy suche i znowu miksujemy. Ciasto wychodzi  dosyć gęste. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i groszki czekoladowe - dokładnie mieszamy. 
Ciasto umieszczamy w papilotkach - ok. 2 łyżki na sztukę i pieczmy w temperaturze 170 stopni ok. 25 minut.
Idealne na szkole drugie śniadanie :)
Dzieci potwierdzają!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz