PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 26 czerwca 2013

Cukinia zapiekana z ryżem.


No i muszę zacząć od tłumaczenia się;)
Tak, ostatnio niewiele mnie tutaj i na swoją obronę  mam tylko jedno - 


Na dzień dzisiejszy sytuacja ustabilizowała się, zapachy nie powodują zaskakujących reakcji i powoli zaczyna cieszyć mnie gotowanie;)
Zaczynamy szósty miesiąc:)

A tymczasem przepis na proste, lekkie wegańskie danie.

CUKINIA ZAPIEKANA Z RYŻEM 

























Potrzebujemy:
- 3 woreczki ulubionego ryżu
- 2 małe cukinie
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry

Ryż gotujemy do miękkości, trzeba uważać, aby się nie rozgotował. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Cukinię obieramy, dzielimy na pół i kroimy długie, cienkie plastry. Na chwilkę odstawiamy, aby puściła wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cukinię obsypujemy ziołami prowansalskimi i na dużym ogniu rumienimy z dwóch stron. Następnie do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę ryżu, układamy warstwę z cukinii, posypujemy obficie świeżą bazylią i przykrywamy wszystko resztą ryżu. 
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 150 stopni.

1 komentarz:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń