Świeża pietrucha w roli głównej. Ulubiony makaron i słonecznik.
Szparaga, pomidory...
Jedzenie to sama przyjemność!
Potrzebujemy:
- makaron rurki
- pomidory
- fasolka szparagowa
- cebula
- czosnek
- słonecznik łuskany
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oregano.
Makaron gotujemy według przepisu. Aby przygotować sos pomidorowy rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju, przesmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory - ok. 5 sztuk. Do sosu dodajemy fasolkę, przyprawiamy i dusimy dopóki nie zmięknie.
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy słonecznikiem i niezbyt drobno posiekana pietruszką.
Uwielbiamy proste sosy pomidorowe. Im mniej składników - to w tym przypadku - lepiej:)
*Z fasolką świetnie komponuje ser żółty, więc w wersji wegetariańskiej można to wszystko posypać drobno startym serem.
Zamiast pomidorów, które o tej porze nie mają dużej wartości dodaję pomidory w puszce, są dobre bo zapuszkowane w sezonie.
OdpowiedzUsuńJa również jestem zwolennikiem prostoty i nie widzę potrzeby dodawania fasolki. Wydaje mi się, że pomidory, czosnek, natka pietruszki i przyprawy to dość.
Tak, pomidor pomidorowi nie równy. Puszkowane pomidory mają swoje zalety, ale i wady - niestety. Do sosów pomidorowych najczęściej używam pomidorów, które zaprawiam w sezonie.
Usuń