PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

niedziela, 13 maja 2012

Makaron i pietruszka.

Świeża pietrucha w roli głównej. Ulubiony makaron i słonecznik. 
Szparaga, pomidory...
Jedzenie to sama przyjemność!


























Potrzebujemy:

- makaron rurki
- pomidory
- fasolka szparagowa
- cebula
- czosnek
- słonecznik łuskany
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oregano.

Makaron gotujemy według przepisu. Aby przygotować sos pomidorowy rozgrzewamy ok. 2  łyżki oleju, przesmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone  pomidory - ok. 5 sztuk. Do sosu dodajemy fasolkę, przyprawiamy  i dusimy dopóki nie zmięknie. 
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy słonecznikiem i niezbyt drobno posiekana pietruszką.

Uwielbiamy proste sosy pomidorowe. Im mniej składników - to w tym przypadku - lepiej:)

*Z fasolką świetnie komponuje  ser żółty, więc w wersji wegetariańskiej można to wszystko posypać drobno startym serem.

2 komentarze:

  1. Zamiast pomidorów, które o tej porze nie mają dużej wartości dodaję pomidory w puszce, są dobre bo zapuszkowane w sezonie.
    Ja również jestem zwolennikiem prostoty i nie widzę potrzeby dodawania fasolki. Wydaje mi się, że pomidory, czosnek, natka pietruszki i przyprawy to dość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pomidor pomidorowi nie równy. Puszkowane pomidory mają swoje zalety, ale i wady - niestety. Do sosów pomidorowych najczęściej używam pomidorów, które zaprawiam w sezonie.

      Usuń