Zatęskniliśmy za latem. Za długimi ciepłymi wieczorami, grillami, ogniskami... Powstała więc zimowa wersja ziemniaczków z ognia. Wspaniała kolacja w cieple kominka.
Ziemniaczki w ogniu - wersja zimowa "kominkowa" :)
z masłem ziołowo-czosnkowym
Potrzebujemy:
- kilka średniej wielkości ziemniaków
- folia aluminiowa
- kominek;)
Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię. Następnie umieszczamy w rozgrzanym już kominku. Pieczemy ok. 40 minut dbając, aby ogień nie wygasł.
W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowo - czosnkowe:
- pół kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
Gdy ziemniaki są gotowe, wyciągamy je z folii, przekrawamy na pół i nakładamy masełko.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz