PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 14 marca 2012

Ziemniaczki w ogniu.

Zatęskniliśmy za latem. Za długimi ciepłymi wieczorami, grillami, ogniskami... Powstała więc zimowa wersja ziemniaczków z ognia. Wspaniała kolacja w cieple kominka.

Ziemniaczki w ogniu - wersja zimowa "kominkowa" :)
z masłem ziołowo-czosnkowym















Potrzebujemy:
- kilka średniej wielkości ziemniaków
- folia aluminiowa
- kominek;)

Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię. Następnie umieszczamy w rozgrzanym już kominku. Pieczemy ok. 40 minut dbając, aby ogień nie wygasł.
W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowo - czosnkowe:
- pół kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy przyprawy i przeciśnięty  przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.

Gdy ziemniaki są gotowe, wyciągamy je z folii, przekrawamy na pół i nakładamy masełko.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz