PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

poniedziałek, 19 marca 2012

Wegetariańskie prażone.

Rozpoczęcie sezonu ogródkowego już za nami. Pyszny obiad na świeżym powietrzu -
 WEGETARIAŃSKIE PRAŻONE
(przepis już się pojawił na blogu - w tym nieco inna kombinacja warzyw)
















Potrzebujemy:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 marchewki
- 4 cebule
- 2 papryki czerwone
- brokuł
- ok. 300 g pieczarek
- kostka masła
- szklanka wina czerwonego półwytrawnego
- sól, pieprz cayenne

Zaczynamy od oczyszczenia ziemniaków - nie obieramy ich. Kroimy na średniej wielkości kawałki. Dalej marchew i cebula na talarki, pieczarki wystarczy na pół, papryki na średnie kawałki, brokuł na różyczki.
Układamy warzywa w garnku na prażone warstwami. Na spód dajemy połowę masła. Zaczynamy od ziemniaków, kończymy na brokułach. Każdą warstwę mocno przyprawiamy. Na samą górę dodajemy resztę masła.
Pieczemy w niedużym ogniu ok. 40-50 minut. Po 20 minutach dolewamy wino.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz