Nadchodzi wiosna i będziemy mieli większą ochotę na świeże, chłodne soki.
Ja uwielbiam z pomarańczy i grapefruita.
Samo zdrowie:)
Potrzebujemy:
- 3 pomarańcze
- 1 grapefruit
... i wyciskamy;)
Banalnie proste i bardzo zdrowe:)
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Są one naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki – odpowiedzialne za starzenie się komórek organizmu. Ważnym składnikiem pomarańczy, jak i innych owoców cytrusowych są związki aromatyczno - smakowe.Najbardziej znanym i cenionym w tej grupie związków jest limonen, stanowiący około 90% wszystkich substancji aromatycznych. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, iż posiada on właściwości antynowotworowe. Dzięki temu pomarańcze zostały uznane za jedne z najważniejszych i najwartościowszych owoców świata.Jedzenie pomarańczy jest naprawdę zdrowe, dlatego też z ich spożywania płyną liczne korzyści dla naszego organizmu. Są to owoce niskokaloryczne, a więc pomagające w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Albedo, czyli biała warstwa podskórna pomarańczy zawiera głównie pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Duża dawka witaminy C korzystnie wpływa na odporność. Karotenoidy są silnymi antyoksydantami, a także naturalną ochroną przed promieniowaniem UV. Dowiedziono, iż taka mieszanka składników ma właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.Kupując pomarańcze, wybieraj owoce zdrowe, twarde i o cienkiej skórce. Jej barwa nie decyduje o wartościach odżywczych pomarańczy. Nie ma konieczności przechowywania ich w lodówce.
Tekst: www.w-spodnicy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz