PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 16 marca 2012

Pomarańcze.

Nadchodzi wiosna i będziemy mieli większą ochotę na świeże, chłodne soki.
Ja uwielbiam z pomarańczy i grapefruita.
Samo zdrowie:)



























Potrzebujemy:
 - 3 pomarańcze
-  1 grapefruit
... i wyciskamy;)

Banalnie proste i bardzo zdrowe:)


Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Są one naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki – odpowiedzialne za starzenie się komórek organizmu. Ważnym składnikiem pomarańczy, jak i innych owoców cytrusowych są związki aromatyczno - smakowe. 
Najbardziej znanym i cenionym w tej grupie związków jest limonen, stanowiący około 90% wszystkich substancji aromatycznych. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, iż posiada on właściwości antynowotworowe. Dzięki temu pomarańcze zostały uznane za jedne z najważniejszych i najwartościowszych owoców świata. 
Jedzenie pomarańczy jest naprawdę zdrowe, dlatego też z ich spożywania płyną liczne korzyści dla naszego organizmu. Są to owoce niskokaloryczne, a więc pomagające w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Albedo, czyli biała warstwa podskórna pomarańczy zawiera głównie pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Duża dawka witaminy C korzystnie wpływa na odporność. Karotenoidy są silnymi antyoksydantami, a także naturalną ochroną przed promieniowaniem UV. Dowiedziono, iż taka mieszanka składników ma właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. 
Kupując pomarańcze, wybieraj  owoce zdrowe, twarde i o cienkiej skórce. Jej barwa nie decyduje o wartościach odżywczych pomarańczy. Nie ma konieczności przechowywania ich w lodówce.

Tekst:  www.w-spodnicy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz