PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 17 stycznia 2012

Tarta porowo - ziemniaczana.

Za oknem zima, wszystko zwalnia, czas się ociąga.
Dokładam do kominka, parzę herbatę i gotuję.

Tarta z ziemniakami, porem i mozzarellą:
/przepis z bloga http://whiteplate.blogspot.com/ /






1 ciasto francuskie (ok. 300 g)
3-4 pory (tylko biała część), dokładnie umyte i posiekane w krążki
2-3 łyżki masła
sól, pieprz, tymianek - do smaku
ok. 1/2 szklanki wody
2 średniej wielkości ziemniaki (jeśli używamy ziemniaków starych, warto je wcześniej ugotować lub jeśli są surowe, należy pokroić je w bardzo cieniutkie talarki o grubości 1-2 mm)

 3 jajka
1/2 kubka śmietany 18%
1 duża kulka sera mozzarella

Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Dodać pory i ziemniaki (jeśli są surowe, jeśli ugotowane, dodajemy je dopiero na końcu).
Posolić, popieprzyć, dodać tymianek. Wlać wodę. Dusić ok. 30 minut na bardzo małym ogniu aż woda wyparuje, a warzywa zmiękną.
Ciasto francuskie rozwinąć w blasze do pieczenia (wielkość formy należy dopasować do wielkości ciasta tak, aby wypełniło całą blachę). Ja rozwijam ciasto razem z papierem, dzięki czemu nie trzeba jej smarować.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Na cieście ułożyć pory z ziemniakami. W misce wymieszać śmietanę i jajka (dobrze jest ja nieco przyprawić),  wlać na wierzch porów.
Ser porwać na nieduże kawałki, ułożyć na wierzchu. Posypać tymiankiem, wstawić do piekarnika na 30-40 minut, aż górna warstwa się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz