PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 10 sierpnia 2011

Warzywnie.

Tym razem ciasto francuskie i trochę warzyw, czyli jak z deseru zrobić obiad;)
Nic skomplikowanego. Wystarczy owoce zastąpić warzywnym farszem i przykryć plasterkiem sera żółtego. Smaczne, lekkie danie.

Doskonałym do niego dodatkiem będzie kolba gotowanej kukurydzy.
Zawsze po ugotowaniu wkładam ja na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, później odrobina masła i koniecznie sól czarownic (ziołowa mieszanka dostępna w sieci Piotr i Paweł).

TARTINKI ZE SZPINAKIEM

-opakowanie ciasta francuskiego
-szpinak (może być mrożony)
-cebula
-czosnek
-pomidor
-ser żółty
-sól, pieprz
-świeża bazylia

Posiekaną cebulkę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak, dusimy chwilę razem. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż farsz ostygnie. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka i wykładamy nimi foremki do tartinek. Następnie nakładamy szpinak, przykrywamy plastrem pomidora, przyprawiamy i nakrywamy plastrem sera żółtego. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.
Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz