Ulubione połączenie.
Słodkie plus słone.
Ciasteczka idealne, gdy brak pomysłu na drugie śniadanie:)
Potrzebujemy:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- pół szklanki płatków owsianych żytnich
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- garść posiekanych migdałów
- garść wiórków kokosowych
- garść prażonego słonecznika
- garść słonych orzechów ziemnych
- łyżka kakao
Na patelni rozgrzewamy olej i prażymy płatki owsiane z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę prażymy. Przekładamy zawartość patelni do dużej miski i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Ciastka formujemy ręcznie,rolujemy kulkę i spłaszczamy ;)
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Po ostygnięciu zamykamy w pojemniku, żeby nawilgły. Najlepsze po 2/3 dniach.
U nas nigdy nie wytrzymują tak długo:)
Świetny przepis! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń