PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

sobota, 12 lipca 2014

Ciastka owsiane słodko-słone.

Ulubione połączenie.
Słodkie plus słone.
Ciasteczka idealne, gdy brak pomysłu na drugie śniadanie:)



Potrzebujemy:
 - pół szklanki płatków owsianych górskich
 - pół szklanki płatków owsianych żytnich
 - pół szklanki mąki pszennej razowej
 - 1/4 szklanki cukru
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół szklanki wody
 - 2 łyżki oleju
 - garść posiekanych migdałów
 - garść wiórków kokosowych
 - garść prażonego słonecznika
 - garść słonych orzechów ziemnych
 - łyżka kakao

Na patelni rozgrzewamy olej i prażymy płatki owsiane z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę prażymy. Przekładamy zawartość patelni do dużej miski i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Ciastka formujemy ręcznie,rolujemy kulkę i spłaszczamy ;)
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Po ostygnięciu zamykamy w pojemniku, żeby nawilgły. Najlepsze po 2/3 dniach.
U nas nigdy nie wytrzymują tak długo:)

1 komentarz: