Wracam po chwili odpoczynku od blogowania.
Za oknem jesień w pełni.
Wieczory kuszą kocem, gorącą herbatą i dobrą książką.
Szukamy ciepła.
Idealny obiad w chłodny dzień to pożywna zupa.
Dzisiaj - DYNIA w roli głównej.
Potrzebujemy:
- nieduża dynia (moja ważyła nieco ponad pół kg)
- 3 duże ziemniaki
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny
- sok z cytryny
- pieprz, sól, curry
-olej
Najpierw obieramy dynię. Przydatna okazała się zwykła obieraczka do ziemniaków:).
Obieramy też ziemniaki, cebulę i czosnek.
Do garnka wlewamy ok 3 łyżki oleju i przesmażamy niezbyt drobno pokrojoną cebulę. Niech się nieco "zabrązowi". Dodajemy pokrojony czosnek, dynię i ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ok 2 łyżeczkami curry. Chwilę smażymy, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy, aż dynia i ziemniaki zmiękną - ok. 15 min. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny i blendujemy. Podajemy z grzankami.Gotowe:)
Zupy wyszło dość sporo, więc na drugi dzień odgrzałam i podałam z kuskusem - zaskakująco dobre połączenie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz