PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 25 września 2012

Zupa - krem z dynii.

Wracam po chwili odpoczynku od blogowania.
Za oknem jesień w pełni. 
Wieczory kuszą kocem, gorącą herbatą i dobrą książką.
Szukamy ciepła.

Idealny obiad w chłodny dzień to pożywna zupa.
Dzisiaj - DYNIA w roli głównej.







Potrzebujemy:
- nieduża dynia (moja ważyła nieco ponad pół kg)
- 3 duże ziemniaki
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny
- sok z cytryny
- pieprz, sól, curry
-olej

Najpierw obieramy dynię. Przydatna okazała się zwykła obieraczka do ziemniaków:).
Obieramy też ziemniaki, cebulę i czosnek.
Do garnka wlewamy ok 3 łyżki oleju i przesmażamy niezbyt drobno pokrojoną cebulę. Niech się nieco "zabrązowi". Dodajemy pokrojony czosnek, dynię i ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ok 2 łyżeczkami curry.  Chwilę smażymy, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy, aż dynia i ziemniaki zmiękną - ok. 15 min. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny i blendujemy. Podajemy z grzankami.
Gotowe:)

Zupy wyszło dość sporo, więc na drugi dzień odgrzałam i podałam z kuskusem - zaskakująco dobre połączenie:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz