Zupa krem, która zostaje w pamięci.
Zastanawiałam się czego użyć, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie używając śmietany i sera.
Postawiłam na ziemniaka - efekt super:)
Polecam!
Potrzebujemy:
- 2 duże cebule
- pół główki czosnku
- bulion warzywny (można użyć rosołu wege)
- duży ziemniak
- natka pietruszki
- sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny
- ew. sos sojowy dla głębszego smaku
- olej
Na łyżce oleju chwilę smażymy pokrojoną niezbyt drobno cebulę - ok. 3 min. Warto ją posolić, nie będzie się przypalać i nabierze charakterystycznego smaku. Na ostatnią minutę dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku. Wlewamy ok. 3 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 8 min. Następnie zalewamy bulionem warzywnym (1-1,5 litra) i dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Gotujemy ok. 15 min. Następnie za pomocą blendera miksujemy na gładki krem, przyprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Grzanki wspaniale będą tutaj pasować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz