PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

niedziela, 12 sierpnia 2012

Zupa cebulowo-czosnkowa.


Zupa krem, która zostaje w pamięci.
Zastanawiałam się czego użyć, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie używając śmietany i sera.
Postawiłam na ziemniaka - efekt super:)
Polecam!



Potrzebujemy:
- 2 duże cebule
- pół główki czosnku
- bulion warzywny (można użyć rosołu wege)
- duży ziemniak
- natka pietruszki
- sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny
- ew. sos sojowy dla głębszego smaku
- olej

Na łyżce oleju chwilę smażymy pokrojoną niezbyt drobno cebulę - ok. 3 min. Warto ją posolić, nie będzie się przypalać i nabierze charakterystycznego smaku. Na ostatnią minutę dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku. Wlewamy ok. 3 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 8 min. Następnie zalewamy bulionem warzywnym (1-1,5 litra) i dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Gotujemy ok.  15 min. Następnie za pomocą blendera miksujemy na gładki krem, przyprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Grzanki wspaniale będą tutaj pasować.
Ja podałam do "kieszonek".

P.S. I jeszcze kot, który odnalazł swoje miejsce na ziemi;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz