PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 7 lutego 2012

Domowa pizza.

Własnej roboty ciasto, ulubione składniki - pizza idealna! I wbrew pozorom nie wiąże się to z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. 









































PIZZA - ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letnio-ciepłej wody
- 2 dkg drożdży
- 0.5 łyżeczki soli i cukru
- 2 łyżki oliwy

Zagniatamy ciasto ( jeśli będzie zbyt twarde, dodajcie troszkę wody) i odstawiamy na pół godzinki w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 porcje. Każdą należy rozwałkować i ułożyć na blasze, zawijając boki. Teraz już tylko kładziemy na cieście ulubione składniki.
Moja propozycja:

- domowy sos pomidorowy (podsmażona cebulka, pomidory z puszki i mnóstwo ostrych i ziołowych przypraw)
- mozzarella
-oliwki zielone
-kapary
-pomidory suszone
-zeszklona cebulka
-czosnek (cienkie plasterki)
- ser wędzony

Pieczemy w temperaturze ok. 250 stopni ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz