PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 21 marca 2018

Wegańskie mielone.

Od czasu do czasu dobry kotlet nie jest zły ;) 
A ten jest z kaszy, warzyw - pieczony w piekarniku :)


Potrzebujemy:
-kasza jaglana 100g
-soczewica czerwona 100g
-2 średnie buraki
-pół małego selera
-por
-słonecznik
-przecier pomidorowy
-len mielony
-cebulka zielona
-płatki drożdżowe nieaktywne
-sól, pieprz, papryka wędzona, chilli, czubryca zielona, kurkuma

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy razem z soczewicą do miękkości. Dobrze jeśli woda się wchłonie, jeśli nie - odcedzamy.

Na patelnię wlewamy ok 3 łyżki oliwy i smażymy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy starte na grubych oczkach buraki i selera. Przyprawiamy porządnie (po pół łyżeczki) pieprzem, papryką wędzoną, czubrycą zieloną i kurkumą. Do tego łyżeczka soli i szczypta chilli, trochę pieprzu. Podlewamy przecierem pomidorowym - niezbyt dużo - tylko żeby zawiązał masę. Dusimy 5 min.

Kaszę i soczewicę łączymy z zawartością patelni. Dodajemy prażony słonecznik ( 2 garście), posiekaną cebulkę zieloną, łyżkę płatków drożdżowych i lnu mielonego. Dokładnie mieszamy. Próbujemy - można jeszcze poprzyprawiać do smaku ;)
Gdyby masa była zbyt rzadka , zwiększamy ilość lnu mielonego.

Kotleciki formujemy w wilgotnych dłoniach, układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy 30 min. w temp. 170 stopni. 




2 komentarze:

  1. Jako zaciekły mięsożerca stwierdzam, że przepis jest bardzo ciekawy :) sama lubię od czasu do czasu zjeść takiego wege kotleta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że i te będą smakowały, pozdrawiam😊

      Usuń