Od czasu do czasu dobry kotlet nie jest zły ;)
A ten jest z kaszy, warzyw - pieczony w piekarniku :)
Potrzebujemy:
-kasza jaglana 100g
-soczewica czerwona 100g-2 średnie buraki
-pół małego selera
-por
-słonecznik
-przecier pomidorowy
-len mielony
-cebulka zielona
-płatki drożdżowe nieaktywne
-sól, pieprz, papryka wędzona, chilli, czubryca zielona, kurkuma
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy razem z soczewicą do miękkości. Dobrze jeśli woda się wchłonie, jeśli nie - odcedzamy.
Na patelnię wlewamy ok 3 łyżki oliwy i smażymy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy starte na grubych oczkach buraki i selera. Przyprawiamy porządnie (po pół łyżeczki) pieprzem, papryką wędzoną, czubrycą zieloną i kurkumą. Do tego łyżeczka soli i szczypta chilli, trochę pieprzu. Podlewamy przecierem pomidorowym - niezbyt dużo - tylko żeby zawiązał masę. Dusimy 5 min.
Kaszę i soczewicę łączymy z zawartością patelni. Dodajemy prażony słonecznik ( 2 garście), posiekaną cebulkę zieloną, łyżkę płatków drożdżowych i lnu mielonego. Dokładnie mieszamy. Próbujemy - można jeszcze poprzyprawiać do smaku ;)
Gdyby masa była zbyt rzadka , zwiększamy ilość lnu mielonego.
Kotleciki formujemy w wilgotnych dłoniach, układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy 30 min. w temp. 170 stopni.
Jako zaciekły mięsożerca stwierdzam, że przepis jest bardzo ciekawy :) sama lubię od czasu do czasu zjeść takiego wege kotleta :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że i te będą smakowały, pozdrawiam😊
Usuń